preskoči na sadržaj

Prva riječka hrvatska gimnazija

Login
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

STEM INTERAKTIV PRHG

       

 

 

Anketa
Mobitel najčešće koristim za:


Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 9. 2016.

Ukupno: 192572
Ovaj mjesec: 3818
Ovaj tjedan: 538
Danas: 106
   

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
“Sudnica” okruglog stola
Autor: Sandra Vidović, 6. 6. 2017.

Zapravo, nije riječ o pravoj sudnici, a niti je stol doista okrugao, ali jest riječ o Općinskom sudu u Rijeci i prostoriji u kojoj se sporovi rješavaju tako što stranke u postupku sjede kako žele. Neki dijelovi ovog prikaza su nam poznati (sud, spor), međutim kao da se neki ne uklapaju (sjedimo kako želimo). To je stoga jer govorimo o mirenju ili medijaciji, jednom od mogućih postupaka alternativnog rješavanja sporova, gdje dvije strane spor rješavaju dogovorom uz podršku treće te time nastoje izbjeći uobičajena dugotrajna, naporna i skupa sudovanja koja nas gotovo uvijek ostavljaju ravnodušnima ili nezadovoljnima, pa i kada iz postupka izlazimo kao pobjednici.


U petak, 10. ožujka 2017. godine, učenici naše škole Petra Bistričić, Dora Lončarić, Mirna Mahulja I Dean Pijevac, svi iz 4. C i  svi netom prije vlastite maturalne večeri, s nekoliko učenika Gimnazije Eugena Kumičića Opatija imalo je mogućnost upoznati postupak sudskog mirenja upravo tamo gdje se ono odvija. Učenici koji su sudjelovali u posjetu pripremaju se za prijavu na 5. Simuliranu sjednicu Hrvatskog sabora za srednje škole kao dijela Smotre projekata građanskog odgoja, a nastavnica mentorica im je zajednička. Ovogodišnji zadatak, Zakon o mirenju, pokazao se ozbiljnim i zahtjevnim te nam je, što je i preporuka Agencije za odgoj i obrazovanje kao suorganizatora ove manifestacije, bila neophodna pomoć stručnjaka. Suci izmiritelji Općinskog suda u Rijeci pružili su nam uvid u sam postupak insceniranjem njegova odvijanja, prikazom pravne regulative i analizom mogućih spornih točaka. Mirenje je iscrpljući put koji zahtjeva znanja, iskustva i strpljenja, može trajati danima i zagrepsti u duboko osobna pitanja svakog pojedinca, čemu uobičajeno nije mjesto na sudu. Sudačka norma priznaje samo pozitivne ishode mirenja, ali su naše suktinje izmiriteljice bile suglasne o vrijednosti mirenja i njegove dostupnosti svim građanima. Imali smo pregršt pitanja, pa smo umjesto predviđenih sat vremena za spomenutim stolom ostali više od dva sata. Saznali smo mnogo, od banalnih predmeta sudovanja (smrznute sarme) do mogućeg mjesta predrasudama u sudnici (izostaviti jer se utvrđuje činjenično stanje). 

 

                Ovim putem zahvaljujemo predsjedniku Općinskog suda u Rijeci mr.sc. Domagoju Vučkovu koji je ocijenio značajnom podršku stručnjaka u pripremi ovakvog projekta te dao suglasnost za ostvarivanje susreta. Posebno zahvaljujemo sutkinji Parničnog pododjela Dariji Knez-Grbčić, ujedno i sutkinji izmiriteljici, koja je na sebe preuzela dvije razine naše pripreme: prvo individualno uputila mene kao nastavnicu menotoricu u vrlo složen sustav pravnih instituta te postupak mirenja kao njegove avangardne strane, a zatim i organiziravši ovaj susret. Ustrajno radeći na dovršavanju naših prijava nadali smo se njezinom povoljnom ishodu. Naučili smo nemjerljivo puno o mirenju, ali najviše o stručnosti i predanosti najvišim dosezima i smislu vlastitog posla. Svakako ćemo im nastojati težiti.

 

S travnjem nam je javljeno kako je među prijavnicama naše škole izabran govor učenice Dore Lončarić te će ona 15. svibnja 2017. godine stati za govornicu Hrvatskoga sabora. Ostali će sjednicu pratiti sa zastupničkih mjesta, a mentorica sve zajedno s galerije. Dora je u napisanome govoru naglasak stavila na važnost nepristranosti, pouzdanosti i etičnosti izmiritelja, osobine koje doista krase i nju samu kao učenicu.

I eto nas, na sam dan 5. Simulirane sjednice Hrvatskog sabora za učenike srednjih škola održanog 15. svibnja. Samo događanje podrazumijevalo je okupljanje ispred Hrvatskog sabora, gdje su učenici smješteni u klubove zastupnika. Učenici Prve riječke hrvatske gimnazije bili su dijelom kluba zastupnika Franje Tuđmana te su u Maloj vijećnici odslušali predavanje Zakonodavna procedura i djelovanje klubova zastupnika i saborskih odbora Sanje Vukojević, dipl. iur., tajnice saborskog Odbora za zakonodavstvo. Po održanim predavanjima, točno u podne, konstituiran je učenički sabor te je s radom započela 5. Simulirana sjednica Hrvatskog sabora. Naša Dora održala je govor iz zastupničkih klupa, a u ulozi govornice snašla se izvrsno! Po završetku sjednice učenicima su se obratili, između ostalih, saborski zastupnik Ivan Vrdoljak i sudac Srđan Šimac, najsnažniji zagovornik postupka mirenja u nas.

Unatoč umoru i zasićenju, ojačanih činjenicom kraja nastavne godine, nepobitno možemo zaključiti da kroz pripremu i sudjelovanje u ovakvim projektima imamo priliku usvajati raznolika znanja jer pružaju iskustvo preuzimanja odgovornosti za sadržaj i tijek učenja ovladavanjem dijelom propisanih, ali dijelom i samostalno izabranih, znanja. Iz kuta gledanja učenika to je prilika za iskušavanje vlastite dosljednosti i uvježbavanje samostalnog pronalaženja podataka. Iz kuta gledanja mentora to je prilika za pojedinačni rad s učenicima koji postavljaju dodatna pitanja i voljna su tražiti odgovore na ista. Sjednicu u cijelosti možete pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=yB-Ta5OMQsw. Na fotografiji je Dora tijekom svojega govora te zajednička fotografija učenika simuliranata Prve riječke hrvatske gimnazije i Gimnazije Eugena Kumičića Opatija sa zajedničkom mentoricom.

 

Sara Meszaros, prof.

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju