preskoči na sadržaj

Prva riječka hrvatska gimnazija

Login
Kalendar
« Srpanj 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

STEM INTERAKTIV PRHG

       

 

 

Anketa
Mobitel najčešće koristim za:


Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 12. 9. 2016.

Ukupno: 192572
Ovaj mjesec: 3818
Ovaj tjedan: 538
Danas: 106
   

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Filmaktivarenje u PRHG - u
Autor: Sandra Vidović, 2. 7. 2017.

Predmetna izbornost jedna je od jasnih osobitosti Prve riječke hrvatske gimnazije. Jedan od primjera takve predmetne izbornosti predmet je iz područja sociologije pod nazivom Mediji i društvo. Ciljevi toga izbornog predmeta za opća odjeljenja četvrtih razreda podrazumijevaju produbljivanje užih socioloških znanja upoznavanjem učenika s (masovnim) medijima kao jednom od društvenih institucija, i to onom koja zadovoljava potrebe društva za javnom komunikacijom simboličke proizvodnje. 


Zatim, riječ je i o obogaćivanju širih društvenih znanja međupredmetnim poimanjem socioloških pojava, procesa i problema u ispreplitanju s književnim, jezičnim, umjetničkim, povijesnim, filozofskim, političkim, gospodarskim i tehnološkim pitanjima. Naglasak je na razumijevanju ovih procesa kroz medij filma kao dijela reprezentativnog za područje čitave medijske kulture. U konačnici, ovo može biti i izvjesna priprema za sudjelovanje u suradničkom procesu stvaranja unutar kreativnih/kulturnih industrija kao jednoj od onih djelatnosti čija se razvijenost nameće biti sve važnijim sociokulturnim kapitalom Rijeke.

            Kako bismo vrijeme pred kraj nastave učinili našim maturantima ugodnim, kreativnim i promišljajućim, posljednji tjedni ovog predmeta odvijali su se kao suradnja Udruge Filmaktiv iz Rijeke. Ova udruga okuplja kreativne i dinamične pojedince s ciljem razvoja nezavisne kulture i poticanja društvene promjene kroz produkciju, promociju audiovizualne umjetnosti i neformalnu edukaciju. Orijentirana je prema društveno angažiranom filmu i novomedijskom djelovanju, ostvaruje brojne radionice, organizira ili sudjeluje u organizaciji filmskih festival i revija, producira dokumentarne, eksperimentalne i animirane filmove i videe. Sara Salamon, mag. art., članica ove udruge, održala nam je ukupno četiri radionice po dva školska sata, dijelom u školskoj učionici, a dijelom u izvedbeno-scenskoj dvorani Filodrammatice, gradskom prostoru kojim upravlja Savez udruga Molekula čijim je dijelom i Udruga Filmaktiv.

            Četiri dvosatne radionice – Uvod u filmski jezik, Predprodukcija, Produkcija intervjua i Montaža – zapravo su upoznavanje medijske proizvodnje. Počesto olako shvaćamo zahtjevnost procesa koji stoji u pozadini. U konačnici smo tijekom nastave uspjeli stvoriti pedesetak minuta neobrađenog materijala o osobnim izborima i očekivanjima od budućnostima učenika u vidu intrevjua. Čitav proces vodili su naši učenici, od osmišljavanja pitanja, pozadine do tehničke izvedbe. Na fotografiji možete vidjeti “diptih” – kadar iz snimljenoga, gdje su ključne figure upravo učenici s dvije najizrazitije kontrapostirane priče. Ostaje nam vidjeti što će im donijeti budućnost, ali to ćemo morati pričekati nekoliko godina, kao i promisliti kako uobličiti snimljeni materijal u koristan video. Ostaje nam iskreno zahvaliti našoj Sari osobno na suradnji u ostvarivanju nastave, ali i čitavom Filmaktivu na infrastrukturnoj pomoći. Bez njih bismo previše promišljali, a premalo “šljakali”.

 

 

Sara Meszaros, prof.

 

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju