preskoči na sadržaj

Prva riječka hrvatska gimnazija

Login
Kalendar
« Prosinac 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

STEM INTERAKTIV PRHG

       

 

 

Anketa
Mobitel najčešće koristim za:


Arhiva dokumenata
Brojač posjeta
Ispis statistike od 2. 9. 2019.

Ukupno: 37918
Ovaj mjesec: 4576
Ovaj tjedan: 1357
Danas: 6
 

 


  

 

 

 

 

Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Projekt "Ulicama moga grada, povijest Rijeke i Opatije od 1867. do 2017"
Autor: Ana-Marija Avdagić, 29. 1. 2018.

U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Noći muzeja predstavljen projekt i izložba učeničkih radova.


Ulicama moga grada

Učenici 4.a razreda Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije, zajedno s nama, učenicima 4.a razreda Prve riječke hrvatske gimnazije ovu školsku godinu, ujedno i posljednju, započeli su radno!

 

Profesorice povijesti Sanja Simper i Mirela Caput osmislile su cijeli projekt. Sve je započelo već prvi sat povijesti kada nas je profesorica Caput obavijestila da ove školske godine, kao iskusni maturanti,  sudjelujemo u pilot projektu Ulicama moga grada. Također, obaviješteni smo da ćemo biti podijeljeni u mješovite grupe s kolegama iz Opatije. Negodovali smo, ali ipak bilo je odlično!

 Prvi zajednički sastanak održan je 30. rujna 2017., kada smo u našoj školi ugostili učenike Gimnazije Eugena Kumičića iz Opatije. Cilj susreta bio je da se podijelimo u grupe i da nas profesorice detaljnije upute u projekt. Tako su se neki, kao ja, pronašli u grupi koja je svoj posao trebala odraditi u Opatiji, a neki su, kako smo tada mislili, imali sreće i izvukli riječku grupu. Svaka je grupa dobila materijale za rad, deset ulica, kartu, zadatke i literaturu. Profesorice su nam zadale početak prosinca kao rok u kojem trebamo odraditi zadatke i pripremiti prezentaciju o preimenovanju ulica. Put do gotove prezentacije je bio kompliciran iz razloga što je informacije o preimenovanju ulica bilo vrlo teško pronaći.

Što je njima i zašto mi ovo moramo raditi ako se nitko time ne bavi? Zašto ovaj zadatak nisu dobili treći razredi kada smo mi maturanti i nemamo vremena? Zašto baš Opatija?... ovakva i slična pitanja kružila su našim glavama, ali sada smo sretni što smo bili dio svega ovoga. Riječke grupe prezentirale su svoj rad u Prvoj riječkoj hrvatskoj gimnaziji 13. prosinca 2017. godine. Ponovno smo se okupili, barem djelomično, te smo poslušali naše kolege i njihove odlične prezentacije. Trema je kod nekih bila velika dok su drugi s lakoćom sve odradili. Bilo je zabavno i edukativno, saznali smo mnogo toga  novoga o riječkim ulicama, čak i o onima koje okružuju našu školu. Tjedan dana kasnije, 21. prosinca,  šestero nas uputilo se u Opatiju nakon napornog školskog jutra kako bi prezentirali svoj rad. Opatijci  su nas srdačno dočekali te smo poslušali, većini nas još nepoznatije ulice, one opatijske. Nakon svih prezentacija profesorice su se dogovorile koje su dvije grupe, jedna opatijska i jedna riječka, bile najbolje.

Ovu godinu opet počinjemo radno, izrađujemo skice plakata i pripremamo se za prezentaciju projekta u 13. Noći muzeja u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja, Rijeka. Odabrane grupe su 26. siječnja 2018. prezentirale svoj rad, a plakati svih grupa su izloženi u Guvernerovoj palači!

Ono što me je osobno najviše obradovalo bio je ponovni susret s kolegama iz Opatije, ali i činjenica da su posjetioci muzeja čitali i razgledavali naše plakate. Ponosni smo što smo se upravo mi,  srednjoškolci, upustili u ovako velik projekt. Ova priča još uvijek nije završila jer nas čeka i debata koju ćemo održati u veljači 2018. godine.

Matea Plišić, 4.a

 

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju